Antandros Antik Kenti
Altınoluk ile Avcılar köyü arasında, Edremit Körfezine dik inen yüksekliği 215 m olan Kaletaşı tepesinin
doruk ve batı yamaçlarında yer alan Antandros antik kenti Troas bölgesinin ünlü bir kenti idi.
Herakleia, Beşparmak (Latmos) dağlarının denize dik inen Güneybatı eteklerinde, yani eski Latmos körfezinin iç köşesinde Antik Çağ kentidir.
Eski dönemlerde deniz, Miletos, Herakleia, Myus ve Priene’ye kadar sokularak Lamtmos körfezini oluşturuyordu. Körfezin ağzı zamanla Büyük Menderes’in getirdiği alüvyal birikintilerle doldu ve oluşan bataklıkta denizden ayrılarak 15 km uzunlukta, 10 km genişlikte bir göl halini aldı (Bafa=Çamiçi). Herakleia kenti bugün Bafa denilen bu gölün Kuzeydoğusundadır.
İÖ IV. Yüzyılda Mausolos’ II’nin yönetimine girdi. Sonraları İskender’in Generalleri arasında paylaşıldı. İÖ III. Yüzyılda Suriye krallığının egemenliğini tanıdı.
İÖ 190 yılında Herakleia’yı özgürlüğüne kavuşmuş olarak görüyoruz. Bağımsız bir kent olarak kendi adına para basma hakkına kavuştu. Paraların üzerinde Hreakles, Athena ve Aphrodites’in tasvirleri bulunmaktaydı.
Herakleia’nın surları, doğuda liman üzerindeki dar fakat sağlam kaleden başlayarak gelir ve agora hizasında kentten ayrılır. Doğudaki vadiye inerek öte yandaki yamaca geçer. Kuzey yönünde ilerledikten sonra 150 metrelik bir yay yaparak sırta çıkar, batıdan gelen surla birleşir.
Kent tamamiyle düzgün bir planla inşa edilmiştir.
Athena tapınağı kentin düzgün planına karşılık olmak üzere yapılmış gibidir. Bir tepe üzerindedir. Templum in-antis planlı, dor düzeninde bir tapınaktır. Bundan başka, yıkıntı durumda üç tapınak daha bulunmaktadır.
Agora Athena tapınağının doğusunda, kentin merkezindedir. Duvar ve dükkanları sağlam durumdadır.
Konsey yapısı (buleuterion) agoranın doğusundadır ve içi toprak dolmuştur. Hamam buleuterionun kuzeyindedir. Oturma sıraları bozulmuş olmakla birlikte sahne yapsının alt kısmının durumu iyidir. Nymphaion tiyatronun üst yanında bir çeşme yapısıdır. Endmionun tapınağı limanın yakınlarındadır. Bu tapınak, Grek (Yunan) mitolojisinde Selene’nin aşık olup sonsuz uykuya tutsak ettiği güzel delikanlı Endymion’un adına yapılmıştır. Ayrıca Bizans dönemine ait manastırlar, çilehaneler ve manastarların savunması için inşa edilmiş kale, kule vb yapılar bulunmaktadır.
Herakleias kenti Kapkırı köyü içinde kalmakta ve Muğla/Milas’a 39 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Antik kente giriş ücreti BULUNMAMAKTADIR. Fakat yazın 09:00 – 19:00 Kışın ise 08:00 – 17:00 Saatleri arasında ziyaretçilere açıktır. Bölgede cafe vb yer bulunmadığı için ve antik kent çok geniş bir alana sahip olduğu için yanınza çikolata, gofret tarzında enerji veren yiyecekler ve olmazsa olmaz suyumuzu almadan gitmemeye özen gösterelim.